divendres, 10 de febrer de 2012

Els pediatres ploren...

Dins del Curs de Formació Continuada en Pediatria (XXIX edició!), el passat dia 9 de febrer vam poder escoltar la xerrada de la Dra. Masachs de la Fundació Galatea. Durant més d'una hora, termes com burnout, resiliència, estrès emocional, vida saludable, malestar psicològic, treball en equip, etc, van flotar per la sala i els assistents varen repassar mentalment el seu dia a dia en la seva tasca assistencial. El torn de preguntes i "reflexions" va posar de manifest l'alt grau de "fatiga emocional" què pateixen els professionals del nostre entorn (en aquest cas pediatres de les Terres de Ponent). 
La conferència va servir per a alliberar pressions (a mode de vàlvula d'escapament i de manera molt puntual) entre els assistents, i en un final de sessió participatiu es varen encadenar relats de situacions personals i generals de llur tasca assistencial. 
El nostre company Francesc Domingo ens va obsequiar amb un "decàleg de supervivència" per a enfrontar-nos al burnout. 


Des d'aquest bloc volem fer esment a que la iniciativa Pediatresdeponent, a part de totes les eines TIC i la presència a les xarxes socials, serveix també com a lloc de reunió de tots/es els/les Pediatres i Professionals de la Salut Pediàtrica i de la Família de les nostres terres. Aquesta és una funció que, si bé inicialment es va contemplar com a principal, semblava una mica oblidada. 
Tenim un objectiu comú, la Pediatria a les Terres de Lleida, i un equip humà que l'ha de dur a terme de la millor manera. I recordem que tot i estar dispersos/es en el territori tenim alguns llocs de "trobada" per a enfortir-nos com a col·lectiu professional i humà. Queda clar que "Pediatresdeponent" és un d'aquests punt de trobada, obert a tothom que ho necessiti. 

Lectura recomanada: "Pediatres que ploren, ...". Article publicat a la revista Pediatria Catalana; Pediatr Catalana 2005; 65: 194-202.