Pàgines

diumenge, 28 d’octubre del 2018

Jornada de formació sobre abús sexual infantil (ASI) adreçat als professionals de la Pediatria de Ponent.


Monestir de Les Avellanes, 20 d’octubre de 2018 

Dintre de les activitats del 30è aniversari de l’Associació Catalana per la Infància Maltractada - ACIM (1988-2018), la delegació de Ponent, amb seu al Monestir de Les Avellanes, ha organitzat una Jornada formativa per a la Pediatria de Ponent sobre Abús sexual infantil. El suport econòmic de la Diputació de Lleida ha estat el principal suport per poder dur, al nostra estimat Ponent, unes professionals  expertes en el tema de l’ASI.

El tema dels abusos sexuals a menors és un problema de salut que no ha rebut, fins ara, a casa nostra, l’atenció que es mereix. Darrerament, i gràcies a la creixent sensibilització social pels casos difosos pels mitjans de comunicació, l’interès sembla haver augmentat .

Tot i que es van generant iniciatives de prevenció adreçades als professionals de l’educació, la psicologia, el treball social, i també als familiars i als mateixos infants, hi ha una part específica del mon dels abusos sexuals a menors que esdevé competència exclusiva dels pediatres i dels professionals d’infermeria pediàtrica. I aquest camp, el de l’exploració de l’aparell genital no ha rebut ni rep l’atenció que caldria. I això és especialment  clar quan parlem de l’exploració genital de les nenes i adolescents.

Després d’haver assistit a la Taula rodona del Congrés de Pediatria Social de Terrassa 2017, en la qual les ponents que hem tingut com a convidades a la nostra Jornada van oferir unes pedagògiques orientacions  sobre aquest tema, ens va quedar clar que volíem oferir el seu saber a totes i tots els professionals pediàtrics de Ponent que s’hi interessessin.

Hom proposà el dissabte dia 20 d’octubre 2018, en el marc de la Trobada anual de la Pediatria de Ponent, trobada que  fomenta el coneixement científic, i també el coneixement personal, dels pediatres que treballem a les comarques de Ponent.

El fet de parlar dels maltractaments i de l’abús sexual infantil és encara un tabú en la nostra societat. Trencar el silenci en benefici dels infants és una exigència per als que  treballem o volem treballar en els àmbits social, educatiu i/o sanitari. Per detectar un problema i per saber gestionar-lo ens cal tenir tant les aptituds (els coneixements) com les actituds d’implicació i compromís de voler afrontar-lo. Aquest ha estat l’objectiu científic de la nostra Jornada anual: augmentar les nostres aptituds i també les nostres actituds.

A la Taula de presentació de la Jornada, després que el Germà Pere ens donés la benvinguda, la presidenta d’ACIM (Dra Carme Tello) i la Dra Teresa Vallmanya recordaren el 30è aniversari d’ACIM i  també una pediatra absent ben present (la Dra Zaira Ibars); Després, la Dra Núria Visa, veguera a Lleida de la Societat Catalana de Pediatria, agraí el fet de poder fer aquest formació. El delegat d’ACIM Terres de Ponent (Dr Francesc Domingo) donà , al final unes consideracions generals sobre el tema de l’abús sexual infantil.

Una breu aturada per fer un cafè va permetre organitzar els acompanyants de les pediatres per fer una visita guiada a Vilanova de la Sal i les seves Salines, sota el guiatge del Sr Miquel Marcelino, responsable de les Salines. Mentrestant, els professionals vàrem assistir a la Taula rodona.

A la una del migdia, visita guiada del Monestir oferta pel Germà Pere, amb fotografia de grup inclosa, a l’ombra dels tres magnífics lledoners de l’entrada del Monestir. Després, a dinar! 




Com a sobretaula, projecció de les fotografies de les trobades de pediatres des de l’any 1987, a La Seu d’Urgell, fins ara. I per cloure la Jornada, un Comiat musical a l‘església del Monestir, amb el duet de piano i veu format per Marta Mesalles i Aresté i Marina Angerri i Mesalles. Una delícia!

El contacte personal amb les companyes i companys del món dels infants, el posar noms a les cares i cares als noms, i el conèixer quina persona hi ha darrera de cada companya i company han estat també fruits d’aquest trobada de la Pediatria ponentina. I l’ajut eficient de les persones de l’àrea tècnica d’ACIM (Eva i Viviana -moltes felicitats!-) ha fet que tot sortís rodó.

Des d’ací volem agrair a la Diputació de Lleida el seu suport per ajudar-nos a millorar el benestar dels infants i adolescents de les nostres estimades Comarques de Ponent. Confiem que seguirem tenint el seu ajut per fer, cada any, activitats com la que aquesta tardor de 2018 hem pogut gaudir.

I, com dèiem a la informació i convocatòria de la Jornada: Continuem fent Pediatria! Continuem fent Ponent!

Francesc Domingo i Salvany
Delegació ACIM Terres de Ponent