Pàgines

divendres, 20 de novembre del 2020

El Senyal d’ajuda, dir molt sense un sol mot! La millor espelma d’aniversari en el Dia Internacional dels Drets dels Infants i els Adolescents. Aprenem-lo! Reconeguem-lo! Difonem-lo!

 

L’Associació Catalana per la Infància Maltractada engega, aquesta setmana, la Campanya contra el Maltractament Infantil i Adolescent, coincidint amb que el divendres, 20 de novembre, es commemora l’aniversari de la Declaració dels Drets dels Infants i Adolescents.




L’objectiu de la campanya, que llença amb motiu del Dia Internacional dels Drets dels Infants i Adolescentes, és promoure l’ús d’un #SeñalDeAyuda o #SignalForHelp per a la denúncia del maltractament infantil i adolescent, que no deixa empremta per tal de protegir als menors.

El #SeñalDeAyuda va ser introduït per primera vegada per la Canadian Women's Foundation com una acció per combatre l'augment de casos de violència domèstica cap a les dones davant les mesures de confinament. Una iniciativa que va rebre grans resultats i que ara volem adoptar perquè els menors que pateixin violència a casa també puguin demanar ajuda. 




Us recomano visionar la campanya original de la Canadian Women’s Foundation (amb uns vídeos curts que són ben aclaridors) i també l’específica per a casa nostra, impulsada per l’Associació Catalana per la Infància Maltractada - ACIM.

La millor manera de commemorar l’aniversari de la Declaració dels Drets dels Infants és la de seguir fent camí fent ús dels recursos a l’abast que s’han demostrat efectius en altres contrades, i que ens cal saber aprofitar. Serà la millor manera de celebrar la nostra feina d’ajudar els infants i les famílies a fer créixer llurs infants, en el dia que com a societat varem signar uns Drets que, massa sovint, no són prou respectats.

Per a fer-los costat, tant a les víctimes adultes víctimes de la violència com, en el nostre cas, els infants i els adolescents, ens cal conèixer aquest nou recurs, reconèixer-lo com a professionals de la xarxa d’ajuda, i difondre’l per tal que aquells que no poden parlar amb la veu ens diguin molt amb un sol gest prou clar.

Per donar visibilitat al problema i donar a conèixer el senyal d'ajuda, des d’ACIM llançarem el proper 20 de novembre un repte a TikTok #SignalForHelpChallenge. Serà un ball reivindicatiu en el qual, seguint una coreografia feta precisament a força de gestos, es donarà a conèixer el gest del senyal d'ajuda, a més d'alertar sobre el problema.

Us resumeixo en unes preguntes alguns dels dubtes que es poden presentar (ho trobareu al web d’ACIM 


“¿El senyal d'ajuda té algun significat en el llenguatge de signes?

El senyal d'ajuda no fa referència ni a paraules, ni lletres o idees en el llenguatge de signes. Està pensat per a ser realitzat amb el moviment d'una sola mà perquè sigui més senzill usar-lo durant una trucada de vídeo per demanar ajuda.

Quin és l'origen del senyal?

El senyal es va introduir per primera vegada al Canadà per Canadian Women's Foundation i es va crear com una acció per combatre l'augment de casos de violència domèstica cap a dones arran de les mesures de autoaïllament. És un senyal universal per a tota persona en risc de violència a la llar perquè pugui demanar ajuda sense ser escoltat ni deixar rastre digital.

Si sóc menor i m'enfado amb els meus pares, puc fer ús del senyal?

No. Estar confinat implica passar moltes hores en família i és normal que en ocasions sorgeixin conflictes entre els membres. Conviure tantes hores no és fàcil i poden sorgir moments de tensió entre pares, cuidadors i fills, però aquestes tensions o disgustos al cap d'unes hores es passen. El senyal d'ajuda està dissenyat per ser usat per un menor si se sent en perill al seu habitatge o si continuadament està trist perquè rep maltractaments per part d'algun adult que el fan sentir malament i espantat.

Què es considera maltractament?

El maltractament infantil i juvenil es defineix com qualsevol acció o omissió, intencional, que genera un dany físic o psíquic a un menor per part dels seus cuidadors. Inclou: maltractament físic, negligència, abús sexual, maltractament psicològic, corrupció o la síndrome Munchausen.

Si poso un vídeo a TikTok o en una altra xarxa social fent el senyal vol dir que estic demanant ajuda?

No. El senyal d'ajuda ha de ser utilitzat sempre en directe. En una trucada de vídeo o en persona. Si publiques un vídeo a TikTok o en una altra xarxa social, únicament estaràs contribuint a que més persones coneguin que existeix aquest recurs per demanar ajuda i, alhora, visibilitzant un fenomen que lamentablement hi ha silenciosament en la nostra societat.”

Endinseu-vos en aquesta engrescadora proposta i celebrem, activament, totes i tots, aquesta commemoració amb un pas més en benefici dels infants i adolescents!! Feliç aniversari!!


Francesc Domingo Salvany

ACIM Ponent, 20 de novembre de 2020

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada