Pàgines

dissabte, 27 d’abril del 2019

Salut mental perinatal



La SALUT MENTAL PERINATAL inclou des del moment en que es gesta la idea de ser pares, fins a la gestació física, el part, el postpart i fins que acaba la lactància. Així doncs engloba tots els aspectes psicològics, neurohormonals i emocionals que s'hi produeixen.
Segons el Consell General de Psicologia, un 20% de les mares pateixen algun tipus de trastorn perinatal, però la majoria no acaben sent diagnosticades ni rebent cap mena de suport professional, fet que pot derivar en depressions, trastorns de vinculació o d’altres patologies tant en la mare com en l'infant.
L'etapa perinatal, per tant, no és només important en quant a la salut mental de la dona, sinó com l'etapa on es poden prevenir els futurs problemes de salut mental de les persones, ja que està demostrada la importància de l’establiment d’un bon vincle en relació a preservar una bona salut mental en el futur.
És important poder fer difusió i donar visibilitat als trastorns mentals perinatals i a la realitat del que significa esdevenir mare.

Espai ESSEN va iniciar el passat 2018 un projecte emprenedor i innovador sobre la prevenció de les dificultats de salut mental en la perinatalitat a la ciutat i província de Lleida. El que des d'Essen oferim com a hipòtesi és que la identificació i abordatge a nivell psicològic dels símptomes que poden aparèixer en els processos de la maternitat poden prevenir que esdevinguin patològics.

Aquest any 2018 ens vam presentar al premi d'innovació de les Universitats del Campus Iberus, convençudes de que l'atenció perinatal és quelcom innovador. Estem agraïdes i il·lusionades de que un projecte de tipus social fos considerat finalista enmig d'altres projectes més relacionats amb els avenços tecnològics.
El projecte, finalment, no va guanyar, però ara la presentació en vídeo de la final en la que vam participar a Pamplona participa en un premi a la millor difusió online. Aconseguir la primera posició ens permetria obtenir 1000€ que ens ajudarien a fer difusió d'un díptic ja editat, il·lustrat i imprès de prevenció de la depressió postpart, (subvencionada en el seu moment per La Paeria de Lleida) entre els Centres d'Atenció Primària de tot Lleida.  
Aquí us deixem l'enllaç per a que pugueu conèixer més sobre el projecte i votar per ell, si us ha agradat. (votacions fins el 30 d'abril)

És la nostra responsabilitat com a cuidadors, científics, polítics, professionals de salut mental, i ciutadans responsables que cada nadó tingui l'oportunitat d'aprendre a estimar i que cada pare i mare rebi el suport necessari per a que això succeeixi. 


Tot l'equip Essen agraeix a pediatresdeponent la cessió d'aquest espai per a fer difusió d'aquesta notícia. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada