Pàgines

dimarts, 16 de novembre de 2021

No podem recular. El riu de la vida ens mena a la immensitat del mar. “La lluna, la Pruna, vestida de dol, son pare la crida, sa mare no ho vol”

El proper dia 20 de novembre, el 20N, té diferents significats segons les diverses persones a qui preguntem. Per a nosaltres, la  gent de la Pediatria, és la commemoració, any rere any, de la Declaració del Drets dels Infants. I cal que, com a advocats dels que no tenen dret a veu ni a vot, ens fem ressò d’aquelles iniciatives i actes que ajudin a sensibilitzar la població i a augmentar el nostre compromís envers el bon tracte als infants. I nosaltres, els professionals sanitaris, no podem defugir d’implicar-nos-hi. La nova Ley Orgánica 8/2021, de4 de junio, de protección integral a la infancia y la adolescencia frente a laviolencia (1) torna a insistir en que no podem mirar cap a una altra banda. Potser ens fa una mica de por ja que anem a terrenys inexplorats, a mars desconeguts, i és un tema del que hem rebut poca (in)formació. I se m’acut ara un escrit de Khalil Gibran, que, ens evoca al que estem plantejant.

“Diuen que abans d’entrar al mar, el riu tremola de por… Mira enrere, tot el camí recorregut, els cims i les muntanyes, el llarg i sinuós camí que va travessar entre boscos i pobles, i ara veu al davant un mar tan extens, que entrar-hi no significa res més que desaparéixer per sempre. Però no hi ha una altra opció. El riu no pot tirar enrere. Tornar no és possible en l’existència. El riu necessita arriscar-se i entrar al mar. Solament quan hi entri la por desapareixerà, perquè precisament en aquest moment sabrà que no es tracta de desaparéixer en el mar, sinó de tornar-se mar”.  
I en el tema que avui ens ocupa, el dels abusos sexuals infantils (ASI), ens cal atrevir-nos a fer sense pressa, però sense pausa, pas a pas, infant a infant, el camí vers un millor coneixement d’un fenomen que ens depassa. I també per reconéixer el dolor i el patiment de qui ha passat per aquest tràngol. Les dades ens diuen que no els sabem detectar prou bé. I ens cal aprendre’n per no entrar amb tanta por a un mar poc conegut. 

La vigília del 20N, el proper divendres dia 19 de novembre, al vespre a 2/4 de nou, al Teatre municipal de Balaguer s’interpretarà l’obra “Pruna” (80’), que pretén sensibilitzar la població en el tema dels abusos sexuals infantils (ASI). No és una obra menor, per molt que solament es demanin 5 euros d’entrada. Com s’apunta al programa informatiu de Cultura Balaguer tardor 2021 (2): “ La Pruna és una nena violada, i l’acompanyarem en dos moments vitals: de petita i d’adulta. Aquesta obra és fruit d’una recerca de materials sobre el tema del abusos a infants. Vivim d’esquena a una realitat que afecta a un de cada cinc infants. El 20% de la societat  pateix, ha patit o patirà abusos sexuals durant a infància”. 
Fa poc temps, el TFG (Treball final de grau) d’una estudiant de Medicina de la UdL, Olaya Asin Abad, ens confirmava aquesta realitat amb dades de casa nostra, en el treball  “Prevalencia del abuso sexual infantil en los estudiantes de Medicina de la Universitat de Lleida”(UdL) (3). Un de cada cinc estudiants de la Facultat de Medicina de la UdL va ser víctima de violència sexual a la seva infantesa. Amb un percentatge més alt en les noies que en els nois.

Des de la delegació  de Ponent de l’ACIM - Associació  Catalana per la Infància Maltractada  - volem ajudar a mirar de cara aquest problema, un problema de salut pública, i difondre una realitat massa dura i pesada per poder ser encarada per un sol professional. És per això que, aprofitant aquesta representació teatral, volen saber-ne més per actuar millor, per actuar en xarxa: lliurarem a cada persona del públic un tríptic informatiu sobre els ASI i podrem participar en el col·loqui-fòrum posterior que les mateixes actores han proposat, a més de poder consultar documentació sobre els ASI al vestíbul del teatre. Algunes de les professionals que integren el nou Equip Funcional d’Experts (EFE) de l’Hospital Arnau de Vilanova ja han confirmat que hi assistiran i que ens podran enriquir amb la seva valuosa experiència. “No estem sols i no els deixarem sols, als infants”. Ens cal fer una xarxa, davant d’aquesta tema encara tabú a la nostra societat. I més encara quan sabem que el 80 % dels casos es donen dintre del silenciat nucli familiar en el que l’infant viu.

A més, durant aquestes setmanes, la prèvia i la posterior a la representació, la Biblioteca municipal Margarita de Montferrat de Balaguer s’afegeix a l’objectiu i tindrà una exposició de tots els documents (tríptics, llibres, contes, DVDs...) de que la biblioteca disposa sobre ASI, i que trobareu just a l’entrada.  


Us convidem a passar la revetlla del 20N a Balaguer. Us suggerim venir a mitja tarda, visitar la biblioteca, prendre un bon berenar-sopar a qualsevol dels saborosos establiments del centre balaguerí i,  a 2/4 de 9 del vespre, assistir a la funció teatral i al col·loqui amb les artistes que s’establirà després. Podeu aconseguir de forma anticipada les entrades al següent enllaç. També podeu fer-ho el mateix dia de la funció, a la taquilla, una estona abans.

Cal, però,  que no ens aclaparem davant la gravetat  dels ASI. Hi ha molts casos, sí. Però ens cal pensar en global i actuar en local. Ens cal saber que potser no arribarem a tots els casos, però també que cada cas que tractem i acompanyem és un pas endavant per a nosaltres i una sortida per a aquell infant o adolescent concret.

I us afegeixo aquí, per a cloure aquest escrit, una anècdota real de Somersen Maughan:

Passejava per la platja quan va veure un nen que retornava a la mar estrelles de mar que la marea alta havia deixat i que el sol del dia mataria.
L'escriptor li va dir al nen: "Saps quants milers d'estrelles de mar
moriran a tota la costa sense que tu les arribis a salvar? "
El nen va arronsar les espatlles i respongué: "A la que salvi li val".
Somersen dedicà tot el matí a tornar amb el nen estrelles al mar.

Una abraçada, companyia!!

Francesc Domingo i Salvany

Balaguer, 16 de novembre de 2021Bibliografia

1.    Ley Orgánica 8/2021, de 4 de junio, de protección integral a la infancia y la adolescencia frente a la violencia. «BOE» núm. 134, de 05 de junio de 2021

2.   Institut municipal Progrés i Cultura. Llibretó Cultura Balaguer tardor 2021. “Pruna” p 22.

3.  Asin Abad, Olaya. Prevalencia del abuso sexual infantil en los estudiantes de Medicina de la Universitat de Lleida. Treball Final de Grau, curs 2017/2018.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada